Η Πατσιούρα Σοφία γεννήθηκε το 1991 στα Ιωάννινα, και πήρε τα πρώτα μαθήματα στο ακκορντεόν, σε ηλικία έξι ετών από την Μαρία Τοπολιάτη. Από την παιδική ηλικία συμμετείχε σε πολλές συναυλίες, όπως και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Δύο απ’ αυτές ήταν η συναυλία με 8 ακκορντεόν και 1 εκκλησιαστικό όργανο σε διδασκαλία Μερόπης Παπανικολάου και η μουσικοθεατρική παράσταση « η θαυμαστή μπαλωματού», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα από το 5 γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε σεμινάρια μουσικής προπαιδείας, θεατρικής παιδαγωγικής, και ψυχολογίας.

Το 2011, πήρε το πτυχίο στο ακκορντεόν με βαθμό Άριστα παμψηφεί, με καθηγήτρια την Μερόπη Παπανικολάου.

Συνεργάζεται με τον Ελληνογαλλικό σύλλογο ( γιορτή κρασιού, βραδιές ποίησης), άλλους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, όπως επίσης και με σχολές χορού ( Suerte, Dance away), στις μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν.

Ακόμη έχει λάβει μέρος σε δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις του 5 λυκείου Ιωαννίνων (« Αναζητώντας το όνειρο», «Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο»), στην οπεράτα « Όπερα της πεντάρας», στο αφιέρωμα του Γ. Γάκη και των Troublemakers για τον Elvis Prisley, καθώς επίσης στο φεστιβάλ ρεμπέτικου τραγουδιού με τη σχολή μπουζουκιού του Ντίνου Μπουζάνη.

Από το 2016 είναι μέλος του σχήματος « Vivarmonica», το οποίο αποτελείται από φλάουτο, ακκορντεόν, και κιθάρα και στρέφεται στην ευρωπαική μουσκή.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα όμποε για δύο χρόνια με καθηγητές τους Στάθη Κιοσόγλου και Άγγελο Αντώνογλου, ένα χρόνο φωνητική με καθηγήτρια την Ειρήνη Δόβα και είναι στο πτυχιακό έτος , στο εκκλησιαστικό όργανο με καθηγήτρια την Μερόπη Παπανικολάου.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής προπαιδείας και ως δασκάλα ακκορντεόν στο ΦΟΠ Παραμυθιάς και στο Ioannina School of music.